sie022008Dieta dla faceta Komentarze: 2
Prawie każdy mężczyzna jest miłośnikiem domowego zacisza, wygodnego fotela i... tradycyjnej kuchni. Niestety, skutki delektowania się jajecznicą na boczku, pieczonymi kiełbaskami lub schabowym z frytkami okazują się żałosne. Możesz jednak pomóc swemu mężczyźnie w odzyskaniu ładnej sylwetki. Namów go na ziemniaczaną dietę!
Pieczone ziemniaki z twarożkiem
Zmieszać 5 dag chudego twarożku z ugotowanym na twardo i posiekanym białkiem jajka oraz łyżką posiekanego szczypiorku. Twarożek skropić sokiem z cytryny. Na 3 łyżeczkach oleju obsmażyć 20 dag ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków. Podawać z masą twarożkową nałożoną na liście sałaty.
Gulasz ziemniaczany z indykiem
Obrać i drobno pokroić szarlotkę, 20 dag ziemniaków, kalarepę. Podsmażyć na łyżce oleju. Posypać suszonym kminkiem, lubczykiem oraz listkami świeżego selera naciowego. Wlać 200 ml bulionu warzywnego i ugotować do miękkości. Dodać 5 dag chudego twarożku oraz 10 dag pokrojonego w paski i podsmażonego indyka. Gulasz doprawić do smaku.
• Na dobry początek dnia - śniadania do 300 kalorii.
W twoim porannym menu nie powinno zabraknąć owoców i warzyw, chudej wędliny oraz białych serów. Z naszych kanapkowych propozycji (każda ma nie więcej niż 300 kalorii) na pewno wybierzesz coś dla siebie. Do tego wypij filiżankę kawy lub herbaty (jeśli słodzonej, to tylko słodzikiem!). Takie śniadanie z pewnością będzie miłym początkiem dnia.
Kanapka z serem i czerwoną papryką
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką margaryny (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu). Na każdą kromkę nałożyć po 2 listki starannie opłukanej i osuszonej sałaty, 10 dag żółtego sera pokrojonego w cienkie słupki oraz 10 dag czerwonej papryki pokrojonej w wąskie paseczki. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Kanapka z łososiem i ogórkiem
Dwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarować łyżeczką margaryny lub masła. Nałożyć dwa liście sałaty i pół pokrojonego w plasterki świeżego ogórka (warzywo można cienko obrać ze skórki). Na wierzchu położyć plastry wędzonego łososia (5 dag). Posypać 2-3 łyżkami opłukanego, otrzepanego z wody i drobno posiekanego szczypiorku.
• Sycą, ale nie tuczą - obiady do 300 kalorii
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na którąś z proponowanych diet, czy też sama ułożysz zestaw posiłków, pamiętaj, że najbardziej kaloryczny jest tłuszcz. Dlatego, jeśli chcesz schudnąć, jedz go jak najmniej. Zrezygnuj z wieprzowych wędlin i mięsa, sałatki zamiast olejem doprawiaj sokiem z cytryny, a zupy lub sosy zagęszczaj purée ziemniaczanym.
Pierś kurczaka z pomarańczą
15 dag piersi kurczaka pokroić, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać 10 dag pokrojonego pora i chwilę smażyć razem. Wlać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i dusić jeszcze ok. 3 minut. Doprawić. Podać z podzieloną na cząstki pomarańczą. Zamiast kurczaka możesz użyć piersi indyka.
Filet z flądry z warzywami
20 dag fileta z flądry oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Zwinąć i spiąć wykałaczką. 15 dag kalarepy oraz 15 dag marchwi umyć i drobno pokroić. Zeszklić na łyżeczce margaryny. Dodać 8 dag zielonego groszku i krótko podsmażyć. Doprawić łyżką kremówki, włożyć roladkę rybną i dusić razem 7 minut. Udekorować posiekaną trybulą.
•Dla zdrowia i gładkiej skóry - różne sposoby oczyszczania organizmu
Gdy zjadasz więcej białka i tłuszczu, niż potrzebujesz, tworzą się nadwyżki energetyczne. Wtedy tyjesz i dodatkowo zatruwasz organizm. Toksyczne resztki gromadzą się w różnych częściach ciała i atakują najsłabsze organy. Aby zachować urodę i zapobiec chorobom, powinnaś stale oczyszczać organizm, np. przez głodówki, oddychanie, dietę.
Odmładzająca głodówka
Gdy nie dokuczają ci wrzody, nadczynność tarczycy, nie chorujesz na cukrzycę, możesz przeprowadzić oczyszczającą głodówkę. Na początku jednodniową, potem dłuższą. W tym czasie nic nie jesz, tylko pijesz wywar z gotowanych warzyw: 2 marchewek, 3 pietruszek, 3 cebul, selera, 2 porów oraz 1 kg ziemniaków gotowanych w łupinach. Wspomagają one działanie gruczołów trawiennych. Świeże lub w postaci soków ułatwiają przyswajanie pożywienia i pobudzają wydalanie produktów przemiany materii. Zjadany na czczo grejpfrut ułatwia przyswajanie białek, tłuszczów, węglowodanów; pity na czczo (z wodą) sok z cytryny rozpuszcza złogi kwasu moczowego, utarte jabłko leczy biegunki.
•Jeśli lubisz warzywa i owoce - jedz do syta, ale mądrze
Na śniadanie jedz głównie węglowodany dostarczające energii na cały dzień, na obiad produkty białkowe, a wieczorem - porcję węglowodanów pomagających spalić tłuszcz. Do każdego posiłku dodawaj dużo warzyw, zaś między posiłkami przegryzaj owoce. Dzięki tym prostym zasadom schudniesz, poczujesz się lepiej i... młodziej.
Bułeczka z szynką
Bułeczkę pełnoziarnistą (najlepiej posypaną nasionami sezamu) przekroić na pół i posmarować łyżką niskokalorycznej margaryny lub miksem jogurtowym. Nałożyć 2-3 listki opłukanej i osuszonej sałaty - np. lollo rosso lub zielonej - oraz plaster gotowanej szynki (bez tłuszczu!). Do tego dołóż duże jabłko oraz obraną marchewkę.
Sałatka owocowa
Gruszkę pokroić na cząstki, pół banana w plasterki. Owoce włożyć do miseczki. Dodać 4 łyżki płatków kukurydzianych delikatnie wymieszanych z 15 dag malin. Polać jogurtem. Jeśli bardziej niż płatki lubisz pieczywo, przygotuj bułeczkę z dżemem. Przekrój ją, posmaruj łyżką miksu jogurtowego i dżemem. Do tego 15 dag melona lub truskawek.
• Kolacje dla dbających o linię - do 350 kalorii
Dieta nie musi oznaczać ciągłej walki z uczuciem głodu i pasma wyrzeczeń. Unikniesz tego, jeśli rozsądnie zaplanujesz menu. Postaraj się jadać małe porcje, ale często, np. 5-7 razy dziennie, a szybko przekonasz się, że nie tylko stracisz zbędne kilogramy, ale też poczujesz się znacznie lepiej. Rada ta dotyczy szczególnie osób w dojrzałym wieku.
Kolorowa kanapka z salcesonem
Kromkę pełnoziarnistego chleba posmarować łyżeczką margaryny lub miksu jogurtowego. Nałożyć 2 liście zielonej sałaty i 2 cienkie plasterki salcesonu włoskiego (5 dag). Małą marchewkę (8 dag) obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Plasterki marchewki podać do kanapki razem z pomarańczą po-dzieloną na cząstki.
Kanapka z jajkiem i sosem serowym
Kromkę pełnoziarnistego chleba posmarować łyżeczką margaryny lub miksu jogurtowego. Nałożyć 2 liście zielonej sałaty, po pół drobno pokrojonej czerwonej, żółtej i zielonej papryki oraz ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajko. Zmieszać 5 dag serka homogenizowanego oraz opakowanie gotowego sosu do sałatek. Sosem udekorować kanapkę.
sie022008Dieta dla 20 latek Komentarze: 0
Choć jesteś szczupła, już teraz zwróć uwagę na to, co jesz. Nie utrwalaj złych nawyków. Naszą dietę możesz powtarzać raz w miesiącu.
- Jedz 4-5 posiłków dziennie w niedużych porcjach. Najlepiej o stałych porach. Spożywaj je powoli, siedząc, dokładnie przeżuwaj. Skup się na jedzeniu, nie czytaj gazety.
- Jeśli masz ochotę na hamburgera, zjedz go raz na jakiś czas, ale zrezygnuj z frytek.
- Nie daj się zwariować - żadnych restrykcyjnych diet! Nie każdy ma genetycznie zapisaną idealną figurę. W Twoim wieku aktywność fizyczna da znacznie lepsze rezultaty niż głodówka. Ćwiczenia i właściwa dieta uformują doskonałą sylwetkę.
Komentarz specjalisty
Około 25. roku życia nasze kości są najsilniejsze i najzdrowsze. Dlatego w tym wieku mamy najlepszą sylwetkę. Już teraz warto o nie zadbać, by zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Dlatego powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości witaminy D, wapnia, magnezu i białka. Regularne posiłki, zwłaszcza pierwsze i drugie śniadanie, zapewniają optymalny poziom glukozy we krwi, ułatwiając koncentrację w pracy. Pomagają w tym także żelazo, mangan i witaminy A oraz E.
Panie w tym wieku są szczególnie narażone na anemię, głównie w związku z obfitymi miesiączkami i złą dietą. Żeby do tego nie dopuścić, musimy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości żelaza, białka pochodzącego z białego mięsa, witaminie B12 oraz kwasu foliowego. Dla zdrowia i ładnej cery zrezygnujmy z batoników, chipsów, hot-dogów.
W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć:
- białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory - wybierając produkty niskotłuszczowe;
- węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach;
- tłuszczów: masło, oliwa - w niedużych ilościach;
- owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń.
Chudniesz 2 kg w 5 dni.
Dzień pierwszy
Śniadanie:
- Pół kubeczka serka wiejskiego (100 g) ze szczypiorkiem,
- Kromka ciemnego pieczywa.
Drugie śniadanie:
- Kubeczek jogurtu i kiwi.
Obiad:
- Zupa jarzynowa z ziemniakami,
- Pikantne udko kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów.
przepis- udko kurczaka, 1 łyżeczka jarzynki, 3 łyżki jogurtu - Jarzynkę wymieszać z jogurtem; posmarować kurczaka, ułożyć w aluminiowej folii; wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 min w temp. 200°C.
Podwieczorek:
- 2 świeże marchewki.
Kolacja:
- 2 plasterki szynki drobiowej,
- Kromka pieczywa z masłem,
- Sałatka z mieszanych warzyw.
Dzień drugi
Śniadanie:
- 1 jajko na miękko,
- Pomidor ze szczypiorkiem,
- Kromka razowego chleba posmarowanego masłem.
Drugie śniadanie:
- Jogurt owocowy.
Obiad:
- Łosoś w porach.
Przepis - 1 stek ze świeżego łososia (20 dag), 1 por, sól, pieprz, pół cytryny, 1 łyżka masła, natka - Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze; pora pokroić, poddusić na maśle, przyprawić; na porze położyć rybę, posypać pieprzem, ozdobić cytryną.
- 1 ugotowany ziemniak,
- Truskawki w galaretce (świeże lub mrożone).
Podwieczorek:
- Duże jabłko lub mandarynka.
Kolacja:
- 2 plasterki chudej pieczeni,
- Bigos z sezonowych warzyw,
- Kromka pieczywa.
Dzień trzeci
Śniadanie:
- 10 dag twarożku z rzodkiewkami, szczypiorkiem i jogurtem,
- Kromka pieczywa z masłem.
Drugie śniadanie:
- 1 banan.
Obiad:
- Zupa krem z pieczarek,
- Omlet z fasolką szparagową.
Przepis - 2 jajka, sól, pieprz, olej, fasolka szparagowa, łodyga świeżego czosnku - Fasolkę ugotować; jajka ubić z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody; wylać na rozgrzany olej; gdy się zetną, zsunąć omlet z patelni; włożyć fasolkę i pokrojony czosnek, podsmażyć, ułożyć na omlecie, złożyć.
- 1 szklanka soku owocowego.
Podwieczorek:
- 1 ogórek lub pomidor.
Kolacja:
- Sałatka jarzynowa z 2 łyżkami majonezu light,
- 1 kromka pieczywa.
Dzień czwarty
Śniadanie:
- 10 dag sera feta (najlepiej niskotłuszczowego, w żółtym kartoniku),
- Kromka chleba z żytniej mąki cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie:
- Pomarańcza lub mandarynka albo pół gejpfruta.
Obiad:
- Schab pieczony z morelami i ryżem.
Przepis - 15 dag schabu, 4 połówki moreli z puszki wraz z sokiem, mieszanka ziół, sól, pieprz - Kotlet natrzeć ziołami, solą i pieprzem, obficie skropić sokiem z moreli; zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny; włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 min; mięso wyjąć, ułożyć na talerzu, obok położyć morele, podać z ryżem.
- Zielona sałata z sokiem z cytryny
Podwieczorek:
- Budyń na odtłuszczonym mleku 0,5%.
Kolacja:,br> - Sałatka z różnych owoców sezonowych bez żadnych dodatków,
- Szklanka mleka 0,5% tłuszczu.
Dzień piąty
Śniadanie:
- Sałatka z 1/2 jajka na twardo, 2 łyżek twarożku, rzodkiewek, szczypiorku i 3 łyżek jogurtu,
- Kromka razowego chleba.
Drugie śniadanie:
- Ogórek.
Obiad:
- Filiżanka bulionu z makaronem,
- Zapiekanka warzywna z mięsem,
- 1 szklanka soku.
Podwieczorek:
- 2 krakersy z dżemem.
Kolacja:
- Pomidory w cieście naleśnikowym.
Przepis - 2 pomidory, 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka 0,5%, 1/2 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, łyżeczka oleju - Mąkę połączyć z mlekiem, jajkiem i olejem; pomidory pokroić, oprószyć pieprzem, maczać w cieście; usmażyć bez tłuszczu, ozdobić natką.
- Zielona sałata.
sie022008Dieta prezydencka Komentarze: 0
Dieta kapuściana-prezydencka
Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych niezbędnych dla organizmu związków. Może w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. Zarówno świeża, jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze. Kapusta kiszona jest wyjątkowo mało kaloryczna: 100 g ma tylko 20 kcal. Jedząc potrawy z kiszonej kapusty przez cztery dni, schudniesz 1,5 kg bez liczenia kalorii.
Dieta kapuściana na cztery dni
dzień
Śniadanie 2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z solą i pieprzem, wylać na patelnię. Dodać 30 g szynki. Do tego jedna kromka razowego chleba.
Obiad Ryba z kapustą.
Kolacja Placek z tartych kartofli z jabłkiem i kapustą, dodatkiem tuńczyka i płatków owsianych.
dzień
Śniadanie 2 kromki razowego chleba posmarować masłem, położyć 20 g chudego białego sera, posmarować niskosłodzoną konfiturą.
Obiad Koszyczki z wędliny z kapustą.
Kolacja Sałatka z kapusty, pomidorów, kartofli i szynki z dodatkiem cykorii i natki pietruszki.
dzień
Śniadanie 1 kromka pełnoziarnistego chleba z masełkiem, plaster chudej wędliny, 1 pomidor.
Obiad Orzeźwiająca zupa z kapusty z ziemniakami.
Kolacja Czerwona kiszona kapusta z piersią indyczą, buraczkami, kawałkami gruszki i chrupkim pieczywem.
dzień
Śniadanie 3 łyżki płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego 0%. Można do tego dodać 1 małe jabłko pokrojone w kostkę
Obiad: Zapiekany bigos.
Kolacja Kromka chleba z kapustą posypaną kminkiem oraz plasterkami oscypka (można pokropić olejem).